Kuidas suhkrut toote kirjelduses ära tunda?

Suhkrut ei pea kartma. Suhkrut sisalavad mingil määral väga paljud toidupüramiidis leiduvad toidud, kuid oluline on jälgida, kui suur on suhkru kogus.

Suhkrute ja suhkrusisalduse kohta leiad infot pakenditelt ning toidu koostisest. Kas aga teadsid, et mida eespool asub mingi koostisaine pakendil olevas koostisainete nimekirjas, seda rohkem on seda toidu sees? Koostisosade loetelus esitatakse kõik toidu koostisosad sisalduse kahanevas järjekorras.

Toidu märgistusel esitatud koostisosade loetelus võivad toidule lisatud suhkrud olla märgitud erineval kujul. Vaata siit, kuidas võib olla suhkur tähistatud:

  • Täpsemate nimetustega nagu peedisuhkur, pruun suhkur, toorroosuhkur, invertsuhkur, kookospalmisuhkur jne.
  • Spetsiifiliste nimetustega nagu demerara, muscovado, turbinado, sucanat, rapadura ehk panela jne.
  • Mesi, mida võib väljendada erinevatele mee liikidele viitavate nimetustega nagu õiemesi, kanarbikumesi jne.
  • Siirup (maisisiirup, agaavisiirup, vahtrasiirup, kasesiirup, invertsuhkrusiirup, glükoosisiirup, glükoosi-fruktoosisiirup, linnasesiirup jne) ja melass.
  • Glükoos (ehk teise nimetusega dekstroos), fruktoos, sahharoos, maltoos, laktoos, (malto)dekstriin jne.
  • Osad suhkrud leiduvad toitudes looduslikult ja teistesse on lisatud suhkrut juurde. Marja- või puuviljakontsentraadi puhul ei ole tegemist lisatud suhkruga, kui toode on lahjendatud algse kontsentratsioonini nagu mahlade puhul. Kui seda kasutatakse toote magustamise eesmärgil, näiteks jogurtis, on see lisatud suhkur.

Kuidas täpsemini lugeda pakendil olevat infot, saad lugeda siit. Vaata ka siia, et saada suhkrukalkulaatori abil teada, kui palju sa tegelikult suhkrut tarbid.

Koostatud Toitumine.ee allikate põhjal